mandag 11. februar 2008

Mine bokutgivelser...


Om pioneren Reinert Gundersen


Reinert Gundersen (1873 - 1940) var en av pionerene i Frelsesarmeen i Norge.

Han var den første, norske frelsesoffiseren som ble en del av Frelsesarmeens internasjonale lederskap, og som fikk kommandør-rang.
Dagens Fretex-virksomhet er en direkte arv fra hans tid som sosialsjef i Frelsesarmeen, fra 1904 til 1906.
I denne boka forteller jeg om hans liv og om den menigheten som fostret ham: Frelsesarmeens korps i Tvedestrand.
Boka er gitt ut av Frelsesarmeens Historiske Selskap.

Pris: kr. 200,ooOm påskesalmen framfor noen

I år er det 150 år siden journalisten, forfatteren og salmedikteren Johan Halmrast ble født.
Han huskes kun som "salmedikteren", og for én enkelt tekst: "Å, salige stund uten like".
Den skrev han da han var 24 år gammel. De tre versene er blitt beskrevet som "en reportasje fra påskemorgen".
I denne boka prøver jeg å fortelle historien om ham, om forfatterskapet hans og sist, men ikke minst: Salmen som han huskes for.
Boka koster kr. 198,oo.
Om gospelsangeren Elvis Presley


Elvis Presley (1935-77) ble kalt "rockens konge", men han var også en av de største gospelsangerne i populærmusikkens historie.
I denne boka fokuseres det på gospelsangeren Elvis Presley, og hva denne musikken betydde for ham.
Det var gospelmusikken som "skapte" artisten Elvis Presley, og som preget oppveksten hans i "bibelbeltet" i sørstatene, der foreldrene hans tilhøre pinsebevegelsen.
I boka finner man også en omtale av samtlige av de gospelsangene som sto på Elvis sitt repertoar.

Boka koster kr. 198,oo

Om Frelsesarmeen i litteraturen

I boka "En liten slumsøster lå og skulle dø - Frelsesarmeen i nordisk skjønnlitteratur" har jeg gjort et slags dypdykk i først og fremst norske og svenske skjønnlitterære verk og forsøkt å finne både referanser til Frelsesarmeen og se litt på hvordan armeen omtales i disse bøkene.

Det er interessant å kunne konstatere at forfattere fra Selma Lagerlöf og Knut Hamsun til Alfred Hauge og Levi Henriksen, fra Alf Prøysen og Erik Bye til Halldór Laxness og Pär Lagerkvist har slike referanser - for å nevne noen.


Boka er gitt ut av Frelsesarmeen, og er årets bonusbok til medlemmer i Frelsesarmeens Historiske Selskap. Men den kan også fås kjøpt fra Frelsesarmeens handelsavdeling og nettbutikk.

Boka koster kr. 120,ooGospel-fortellinger


Nyttårsmorgen 1953 ble artisten og låtskriveren Hank Williams funnet død i baksetet på en bil som skulle frakte ham fra en konsert til en annen. Han ble bare 29 år gammel.

En augustdag i 1977 ble sangeren Elvis Presley funnet død på sitt eget baderom. Han ble bare 42 år gammel.
Begge falt som ofre for et hardt og usunt liv, men begge huskes også som fremragende tolkere av kristne sanger.

De var gospelsangere.Disse og mange andre fortellinger om gospelsanger og -sangere er samlet i denne boka. Ikke alle fortellingene er tragiske, men alle handler de om sanger og sangere som fremdeles bringer glede til millioner av mennesker.

"Døden i baksetet - og andre bakgrunnsfortellinger om kjente gospelsanger- og sangere"
Forfatter: Nils-Petter Enstad
Forlag: Commentum
ISBN: 9788282332118
Format: 13x20 cm
Innbundet
Pris: Kr. 298,oo

Roman: "Tåreflasken"

"Tåreflasken" er min tredje roman, og den første siden 1998. Jeg er veldig spent på hvordan den vil bli tatt imot.
Jeg siterer fra forfatterintervjuet som forlaget sendte ut: "Et guttebarn ble funnet på trappen til et barnehjem et sted i Europa. Det var ikke uvanlig at unge – og eldre – kvinner som hadde et barn de ikke kunne eller våget å ta ansvaret for, satte det bort på denne måten. Forfatter Nils-Petter Enstad har brukt en slik fortelling fra sin egen slektshistorie som utgangspunkt for romanen ”Tåreflasken” som i disse dager gis ut på Commentum Forlag.

– Fortellingen om barnet på trammen er blitt en del av min identitet, sier forfatteren selv. – Jeg har få og ingen detaljer om ham, men jeg tror det er god grunn til å anta at den vesle gutten – min oldefar på morssiden – var sønn av enten en jøde og en hollandsk jente eller av et jødisk par.

Det fortellende ”jeg” i romanen er den middelaldrende forfatteren og journalisten Stefan. Nærmest på innfall reiser han til Jerusalem for å treffe sin beste venn fra barndommen, Judith. Da de vokste opp ”på et lite sted i Norge” fant de hverandre i en felles opplevelse av utenforskap; han som sønn av den eneste kommunisten i bygda, hun som datter av den eneste jøden.
– Jeg har ikke hatt noe bestemt ”lite sted i Norge” i tankene, sier Enstad. – Jeg har selv bodd flere slike steder, og har et godt forhold til dem alle.

Viktige motorer i fortellingen er forståelsen av egen identitet, og å holde fast ved denne.
– Stefan lekte som ung med tanken på å konvertere til jødedommen, men Judiths far frarådet ham det. ”Skal du bli noe, må du bli kristen,” var hans råd, og det fulgte gutten. ”Jøde er ikke noe du blir, det er noe du er,” er Judiths begrunnelse for farens råd mange år senere.

At romanen kommer ut på et tidspunkt da debatten om antisemittisme i Norge har blusset opp, var ikke planlagt verken fra forlagets eller forfatterens side. – Jeg synes det er viktig å ha fokus både på rasisme generelt og antisemittisme spesielt, sier Nils-Petter Enstad. – Min bok er ikke et innlegg i en slik debatt. Det er heller en fortelling om en reise i eget liv, egen kultur og egen tro."

Så langt forlagets pressemelding. Resten får være opp til leserne.

Boka er gitt ut på Commentum Forlag og koster kr. 298,ooQUIZ-BØKER


Quizer er jo en populær aktivitet, og jeg har gitt et par bidrag til den aktiviteten. Korte spørsmål, men fyldige svar skriver forlaget i sin annonse for den første av dem - det gjelder også for den andre.

"Den lille KRISTENquizboka" kom i 2012, mens "Den lille GOSEPLquizboka" kom i 2013. Man skal ikke se bort fra at det kan komme flere...I kristenquizboka har jeg prøvd å lage quizer på "de fleste" områder - bibelkunnskap, salmer, kultur, samfunn. Noen spørsmål er lette, andre er litt krevende og noen er nok direkte vanskelige. Den som lager quizen har jo alle slags hjelpemidler - de som svarer, har bare sin egen hukommelse. Men jeg tror kanskje jeg hadde klart å svare på de fleste av disse spørsmålene i en quiz-situasjon....I gospelquizboka spør jeg blant annet om sanger og artister, og om "låtskrivere", hvis man kan bruke et slikt ord om de som skriver gospelsanger.

Begge bøkene er gitt ut på Eide Forlag og koster kr. 189,oo

Vårherres sporhunder

I boka "Vårherres sporhunder. Fortellinger fra Frelsesarmeens ettersøkelsesarbeid" har jeg forsøkt nettopp det: Å fortelle om et arbeid som aldri ser ut til å slutte å fascinere folk. Det er jo også litt spesielt at en vekkelsesbevegelse driver med slikt. Bakgrunnen for at man begynte med det, er ikke mindre spesiell.
Bok er gitt ut på CappelenDamm forlag. Jeg fikk stipend fra Det faglitterære fond for å skrive den og i i mars 2012 kom den altså ut. Forfatteren har blitt intervjuet av både NRK, TV2 og Nynorsk Pressekontor - bare for å nevne noe.
Boka er gitt ut på CappelenDamm og koster kr. 329,oo.


Humorbok om Guds glade krigere

I 2011 kom boka "Hærrens lette tropper. Muntre historier om Guds glade krigere"
I den har jeg samlet anekdoter, vitser, gode replikker og historier knyttet til personer i Frelsesarmeen.
"Glimtet i øyet" er i grunnen det eneste stikkordet jeg har hatt for arbeidet, uten at det dermed var sagt de skulle være totalt uten alvor. Men samtidig har jeg vært bevisst på at jeg ikke har ønsket å lage en ren vitsebok. Derfor er ikke alle historiene like morsomme, og noe av dem er tatt med, mer for å si noe om en kultur og et miljø, enn "blott til lyst".

Boka er gitt ut på Commentum Forlag i Sandnes.
Pris: Kr. 198,oo
Se ellers www.commentum.no
Prøysens religiøse landskap

Alf Prøysen er fremdeles en av våre mest populære og folkekjære diktere, mer enn 40 år etter sin død. I det mangfoldige, litterære terrenget som han skapte, finnes også et religiøst landskap, tydelig preget av en enkel og folkelig barnetro. I denne boka inviterer forfatteren leseren til å være med på en vandring i dette landskapet.
I 2010 kom boka "Imilla seg og himlen. En vandring i Alf Prøysens religiøse landskap".

Boka er gitt ut på Hovde Forlag, som holder til i Ringsaker, der Prøysen selv kom fra, og som han kjente sterk tilhørighet til gjennom hele livet.

Pris: Kr. 89,oo.
Se også www.hovdeforlag.no
Utkom i mai 2010


Bibelstudium
"Steg for steg - om Den Hellige Ånds ledelse i hverdagen" er en bok jeg har gitt ut selv, og som kom fra trykkeriet rett før påske i 2009.

Boka er en ny utgave av ei bok som heter "Han leder meg", og som ble gitt ut på Lunde Forlag i 1995. Den har vært utsolgt fra forlaget i mange år. Jeg har lenge følt på at den burde være tilgjengelig igjen, og nå foreligger den altså. Boka har fått ny tittel (som er den jeg opprinnelig ville ha på boka!), og innholdet er litt justert innhold i forhold til utgaven fra 1995.

Boka har studie- og samtaleplan, og koster kr. 150,oo.
Den kan kun skaffes ved henvendelse til meg.


PÅSKEBØKER

Det var våren 1990 at jeg fikk gitt ut mine to første bøker. De var begge knyttet til påsken, og kom ut samtidig.

"...så fikk du den levende møte" et hefte om salmedikteren Johan Halmrast og hans salme "Å, salige stund uten like".
Det var trolig den første boka om Johan Halmrast noen gang, og til tross for at den er beskjeden og enkel, blir det ofte referert til den når andre skriver om ham og salmen hans.


Den andre boka den påsken var et andaktshefte for "Den stille uke", basert på Jesu sju ord på korset.
Det er også en utgivelse jeg har fått mange gode tilbakemeldinger på, og jeg vet det er noen som bruker den som andaktshefte hver påske.

Disse bøkene ble gitt ut på Ansgar Forlag.
Biografi/misjonshistorie
Begge mine foreldre fylte 70 år i 1991. Det året ga jeg ut boka "I ferdiglagte gjerninger", der jeg fortalte om deres innsats som misjonærer i Indonesia, for Frelsesarmeen. Det var nok først og fremst en bok for de som kjenner Frelsesarmeen fra før, gjerne "innenfra", men også en dokumentasjon på en viktig misjonsinnsats.


Bok kom ut på det som den gang het "Nye Luther Forlag".

Min far døde i 1994, mens min mor levde til 2006. Også denne boka kan fremdeles skaffes.


Mine første romanerI 1995 kom jeg med to, nokså forskjellige bøker. Den ene var en oppbyggelsesbok på Lunde som heter "Han leder meg", som nå er kommet i ny utgave (se ovenfor).

Den andre boka var en roman. Den kom på Atheneum og heter "Dager som kom og gikk". Det er en fortelling om forholdet og kjærligheten mellom to mennesker - han ung og hun forholdsvis voksen. Likevel er det mye ømhet og varme dem i mellom.Den neste romanen min kom i 1998. Den heter "Blikkfatet", og har lagt handlingen til et frelsesarmémiljø. Den kom ut på Genesis Forlag.

Romanene er ikke lenger i omløp hos bokhandlere, såvidt jeg vet, men de kan skaffes ved henvendelse til meg.


Frelsesarmeens arbeid blant døve og blinde

Genesis Forlag ga også ut boka som heter "Tegnet i hendene. Historien om Frelsesarmeens arbeid blant døve og blinde". Den kom i 2001.
Dette arbeidet ble startet i 1917 som en virksomhet kun rettet mot døve. I 1929 utvidet man virkeområdet også til å omfatte blinde. Det er et arbeid som har vært drevet "i det stille", men som har betydd mye for mange mennesker.

Boka kan fortsatt skaffes via Frelsesarmeens nettbutikk.Historisk debattbok


I 2008 ga jeg ut boka "Sverd eller kors? Kristningen av Norge som politisk prosess fra Håkon den gode til Olav Kyrre". Den kom ut på Kolofon forlag.
Det var en bok jeg hadde holdt på med lenge. Egentlig begynte det som et lite hefte om Håkon den gode - "Den glemte kristningskongen", men stoffet utvidet seg og til slutt ble det denne boka.

Denne boka kan nå kun skaffes fra meg, og muligens fra enkelte nettbokhandlere.

Organisasjonshistorier

Det hender jeg blir bedt om å skrive jubileumsberetninger til forskjellige merkedager i organisasjoners historie.
Her skal nevnes noen slike.

Den første gjelder Askim korps - Frelsesarmeens menighet i kommunen der jeg bodde i mange år. De feiret sitt 100-årsjubileum i 2002, og da skrev jeg boka "Kan ikke tie om Jesus". Slike bøker er ikke nødvendigvis store, litterære verk, men viktige med tanke på dokumentasjon av en virksomhet.
Den andre boka jeg vil nevne, kom i 2008. Den heter "Fra bibelmisjon til diakoni. Lukas Stiftelsen gjennom mer enn 100 år". Dette er en bok jeg ble bedt om å skrive, og det var et interessant og lærerrikt prosjekt. Boka skulle etter planen kommet til organisasjonens 100-årsjubileum noen år før, men han som hadde fått i oppdrag å skrive den, døde, og så ble prosjektet liggende.


En bok det var morsomt å skrive, var historien om Østfold KrF sin historie gjennom 70 år.
Den kom ut i forkant av valgkampen i 2015.
Fylkespartiet ble dannet i 1945, men allerede i 1913 var det en liste i Sarpsborg som kalte seg "Kristelig Folkeparti".
Østfold er det eneste fylket på Østlandet som har hatt KrF-representasjon på Stortinget uavbrutt siden 1945.

Denne boka kan skaffes fra Østfold KrF


Ingen kommentarer: